Οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Οξεία Παγκρεατίτιδα  είναι  μια άσηπτη φλεγμονή που προσβάλλει το πάγκρεας, ένα όργανο που βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς πίσω από το στομάχι, και εκδηλώνεται  με αιφνίδιο και οξύ πόνο στην κοιλιά που αντανακλά στη μέση, διάταση της κοιλιάς, εμέτους και ήπια  πυρετική κίνηση.
      Το συχνότερα αίτια της παγκρεατίτιδας στη χώρα μας αποτελούν η χολολιθίαση  και έπεται η  κατανάλωση αλκοόλ. Αλλες αιτίες  είναι η υπερλιπιδαιμία, υπερπαραθυρεοιδισμός, διάφορες ιώσεις, μερικά  φάρμακα (ειδικότερα οιστρογόνα, κορτικοστεροειδή, θειαζιδικά διουρητικά και αζαθειοπρίνη), ιστορικό επεμβάσεων στην κοιλιά π.χ. ERCP, κοιλιακό τραύμα, ανατομικές παραλλαγές κα.
Θεραπεία  Συντηρητική και συμπτωματική στην οξεία φάση . Περιορισμός των παραγόντων κινδύνου π.χ αποφυγή κατανάλωσης αλκοολ, ρύθμιση λιπιδίων αίματος κλπ.
Αν το αίτιο είναι η χολολιθίαση πρέπει να διενεργείται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε δεύτερο χρόνο ιδανικά με την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων της παγκρεατίτιδας.


Χρόνια παγκρεατίτιδα  Χρόνια φλεγμονή του παγκρέατος, που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα ή συνεχή επιγαστρικό πόνο και μπορεί να συνδυάζεται με ανεπάρκεια της εξωκρινούς ή και της ενδοκρινούς μοίρας του       Συχνότερη αιτία για την πάθηση αυτή είναι η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ. Επανειλημμένα επεισόδια οξείας παγκρεατίτιδας μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια παγκρεατίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γενετική προδιάθεση μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας. Άλλες φορές πάλι τα αίτια παραμένουν άγνωστα.
Άλλες παθήσεις οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη χρόνια παγκρεατίτιδα:
· Αυτοάνοσα νοσήματα (όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον οργανισμό)
·  Απόφραξη του παγκρεατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου, των αγωγών δηλαδή που αντλούν ένζυμα από το πάγκρεας
·   Επιπλοκές της κυστικής ίνωσης
· Υψηλά επίπεδα λιπιδίων που ονομάζονται τριγλυκερίδια στο αίμα (υπερτριγλυκεριδαιμία)
·   Υπερπαραθυρεοειδισμός
·  Χρήση ορισμένων φαρμάκων (ειδικότερα οιστρογόνα, κορτικοστεροειδή, θειαζιδικά διουρητικά και αζαθειοπρίνη)