Παθήσεις της χολής


Χολολιθίαση

Η χολολιθίαση (λίθοι-πέτρες στη χοληδόχο κύστη) είναι η συχνότερη πάθηση του χοληφόρου συστήματος . Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και μπορεί για πολλά χρόνια από την εμφάνιση  της λάσπης ή των πρώτων λίθων στη χοληδόχο κύστη να μην υπάρχουν ενοχλήσεις στον οργανισμό. Η ασυμπτωματική χολολιθίαση δεν χρήζει αντιμετώπισης  εκτός   αν εμφανισθεί σε πολύ μικρή ηλικία<40 ετών. Σε ποσοστό όμως 15-20% με την πάροδο των ετών θα εμφανισθούν επιπλοκές. 


Ο κωλικός της χοληδόχου κύστης  αποτελεί την συχνότερη επιπλοκή της χολολιθίασης οφείλεται σε παροδική απόφραξη του κυστικού πόρου  και χαρακτηρίζεται από πόνο στο επιγάστριο ( στομάχι) ή το δεξιό υποχόνδριο που "χτυπάει" και στην πλάτη λίγη ώρα μετά από λιπαρό συνήθως γεύμα. Μπορεί να συνοδεύεται από εμέτους ή τάση για έμετο, δυσπεψία, φουσκώματα. Διαρκεί από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες.


Χολολιθίαση

Η χολολιθίαση (λίθοι-πέτρες στη χοληδόχο κύστη ) είναι η συχνότερη πάθηση του χοληφόρου συστήματος . Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και μπορεί για πολλά χρόνια από την εμφάνιση  της λάσπης ή των πρώτων λίθων στη χοληδόχο κύστη να μην υπάρχουν ενοχλήσεις στον οργανισμό. Η ασυμπτωματική χολολιθίαση δεν χρήζει αντιμετώπισης  εκτός   αν εμφανισθεί σε πολύ μικρή ηλικία < 40 ετών. Σε ποσοστό όμως 15-20% με την πάροδο των ετών θα εμφανισθούν επιπλοκές
Ο κωλικός της χοληδόχου κύστης  αποτελεί την συχνότερη επιπλοκή της χολολιθίασης οφείλεται σε παροδική απόφραξη του κυστικού πόρου  και χαρακτηρίζεται από πόνο στο επιγάστριο ( στομάχι) ή το δεξιό υποχόνδριο που <<χτυπάει>> και στην πλάτη λίγη ώρα μετά από λιπαρό συνήθως γεύμα. Μπορεί να συνοδεύεται από εμέτους ή τάση για έμετο , δυσπεψία .φουσκώματα. Διαρκεί από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες.

      Χολοκυστιτίδα : Αν ο κωλικός της χοληδόχου κύστης  παραμείνει για περισσότερες ώρες  και προστεθεί και πυρετός τότε εχει δημιουργηθεί μια φλεγμονή στη χοληδόχο  κύστη (χολοκυστίτιδα)  που χρήζει αντιμετώπισης αρχικά φαρμακευτικής  με αντιβιοτικά και   αποφυγή λήψης τροφής και στη συνέχεια χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
      Χοληδοχολιθίαση : Σε περίπτωση που λίθος απο την χοληδόχο κύστη μεταναστεύσει στο χοληδόχο πόρο  μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει πόνο που συνοδεύεται από κίτρινη χροιά των βλενογόννων και του  δέρματος (ίκτερος) . Στην περίπτωση αυτή πριν  τη διενέργεια της χολοκυστεκτομής πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί η πέτρα από το χοληδόχο πόρο.
      Οξεία παγκρεατίτιδα. Μετανάστευση λίθου από την χοληδόχο κύστη μπορεί επίσης να προκαλέσει μια άσηπτη φλεγμονή στο πάγκρεας  που εμφανίζεται με οξύ πόνο στην κοιλιά που αντανακλά στη μέση ,διάταση της κοιλιάς εμέτους και ηπία πυρετική κίνηση, που ονομάζεται οξεία παγκρεατίτιδα. 

      Όλες  αυτές οι επιπλοκές της χολολιθίασης χρήζουν χειρουργικής  αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή : Αποτελεί την επέμβαση εκλογής για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης . Αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που προκαλεί ελάχιστο τραύμα ,ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο  και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση και γρήγορη επάνοδο στις φυσιολογικές  δραστηριότητες του ατόμου σε σύγκριση με την ανοικτή χολοκυστεκτομή.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Οι τομές είναι 4 μικρές, των 5mm-1cm. Η επέμβαση διεξάγεται με τη βοήθεια ειδικής κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Η χοληδόχος κύστη αφαιρείται ολόκληρη μαζί με τις πέτρες. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή με μία ώρα. Η νοσηλεία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες και πολλοί ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από την κλινική την ίδια ημέρα